227 Nijmeegse Mixed Hockey Club 1907 - 2006


Hoofdcategorie 19 Vrijetijdsbesteding en verenigingsleven
Subcategorie 19.1 Sport en spel
Archiefvormer Nijmeegse Mixed Hockey Club (1906)
Periode 1907 - 2006
Bereik en inhoud De kern van het archief bevat stukken van bestuurs- en ledenvergaderingen, een selectie van ingekomen stukken en kopieën van uitgaande stukken, afleveringen van clubblad ‘De Cirkel’, statuten met wijzigingen, ledenlijsten en kampioendiploma’s.
Daarnaast bevat het archief foto’s, krantenartikelen en gedenkboeken, bijeengebracht door leden.
Omvang 3,125 m.
Medium 2,85 meter
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Andreas Caspers (2017)
Geschiedenis van het archief De secretaris van de vereniging beheerde het archief. Bij bestuurswisselingen werd het overgedragen aan de volgende secretaris.
Het deel van het archief dat afkomstig is van individuele leden is, al dan niet naar aanleiding van een jubileum, in de loop der jaren overgedragen aan de vereniging of aan het Regionaal Archief Nijmegen.
Verwerving Schenking 1982
Aanvullingen 1996, 1997, 2007
Selectie Bij de overdracht in 1982 is door Herman de Heiden, medewerker van het Gemeentearchief Nijmegen, een magazijnlijst (plaatsingslijst) opgemaakt. Publicaties niet verzorgd door de NMHC zijn teruggegeven aan de archiefvormer. De plaatsingslijst is in 1996 bijgewerkt door Ties de Mol en in 2010-2011 door Charlotte Gottmer en Leon Gruppelaar. In 2015 is het archief opnieuw geïnventariseerd door Andreas Caspers, die de plaatsingslijst heeft vervangen door een inventaris. Hij heeft het materiaal aan een nieuwe selectie onderworpen: dubbele stukken, reclamefolders, rekeningen, geboorte-, huwelijks- en overlijdensberichten, contributieverzoeken, adreswijzigingen en circulaires van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond werden toen op de vernietigingslijst geplaatst.
Ordening Het archief was, voor zover gevormd door het bestuur van de NMHC, voor de overdracht grotendeels opgeborgen in ordners (vergaderstukken, correspondentie) per verenigingsjaar (juli-juni) of zittingsperiode van een secretaris. Bij overdracht is er afwisselend voor gekozen deze ordners uit elkaar te halen en per tabblad een dossier te vormen of de inhoud enkel over twee of meer omslagen te verdelen en te omschrijven als ‘correspondentie’.
In 2015 is het archief opnieuw geïnventariseerd, waarbij de plaatsingslijst is vervangen door een inventaris. De inhoud van de vroegere ordners werd ondergebracht in reeksen of, wanneer dit niet mogelijk was, als afzonderlijke dossiers beschreven. De beschreven stukken zijn verdeeld in de rubrieken ‘stukken van algemene aard’ (vergaderstukken, ingekomen en uitgaande stukken, jaargangen van het clubblad), ‘stukken betreffende de organisatie’ (stukken betreffende de statuten, het personeel, de leden, de accommodatie, de taakuitoefening) en ‘documentatie’ (krantenknipsels over de vereniging).
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 227 Nijmeegse Mixed Hockey Club 1907 - 2006, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".