Comité Nijmegen 1850 Jaar Stad


ArchiefvormerComité Nijmegen 1850 Jaar Stad
Andere namenComité voor de viering Nijmegen 1850 jaar stad
Archief263 Comité Nijmegen 1850 Jaar Stad
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1955-1956
PlaatsNijmegen
Algemene contextDat keizer Marcus Ulpius Traianus Nijmegen in het jaar 105 tot Romeinse stad verhief was voor het gemeentebestuur 1850 jaar later een goede aanleiding tot het organiseren van een groot feest. Eind 1954 had het gemeentebestuur overleg met Historische Vereniging Numaga en Stichting Vivat Noviomagum. Deze organisaties namen het culturele gedeelte van de feestelijkheden op zich. De organisatie van amusement kwam te liggen bij de drie middenstandsverenigingen: de Nijmeegse Handelsvereniging, de Nijmeegse RK Middenstandsvereniging en de Christelijke Middenstandsvereniging Nijmegen. Een comité moest de organisatie van de feestelijkheden coördineren.
GeschiedenisOp 31 januari 1955 was de installatiebijeenkomst van het comité. Vanaf dat moment werkten de diverse commissies in een race tegen de klok om activiteiten op poten te zetten, in samenwerking met inwoners en winkeliers.

De feesten werden gehouden vanaf 7 mei tot en met 17 september, met het zwaartepunt in juni en juli. Sportwedstrijden, kunsttentoonstellingen, concerten, toneelvoorstellingen, volks- en kinderspelen, een tijdelijk amusementscentrum aan de Nassausingel en vuurwerk: voor iedereen was er wat te zien of te doen.

Het comitébestuur keek in 1956 met gemengde gevoelens terug op de feesten. Het was positief over de medewerking en het enthousiasme bij het uitvoeren van de feestplannen, anderzijds slaagden diverse plannen niet vanwege de korte voorbereidingstermijn. Financieel was de feestzomer een succes, eindigend met een positief resultaat. De penningmeester concludeerde in het eindverslag dat Nijmegen een goede beurt had gemaakt.
Functies, beroepen of activiteitenHet organiseren van een feest ter gelegenheid van het 1850-jarig bestaan van Nijmegen als stad.
Structuur of genealogieHet comité bestond uit een dagelijks bestuur met een voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, adjunct-secretaris en penningmeester. Er waren leden en ereleden (onder wie de ministers van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen) en burgemeester Hustinx was erevoorzitter.
Acht commissies waren verantwoordelijk voor verschillende aspecten van de feestelijkheden:
* Commissie van ontvangst
* Financiële en economische commissie
* Technische commissie
* Pers- en propagandacommissie
* Contactcommissie voor de winkeliers en buurtschappen
* Culturele commissie
* Commissie volksspelen en ontspanning
* Sportcommissie