Nijmegen TV


ArchiefvormerNijmegen TV
Archief898 Nijmegen TV
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1998-2000
PlaatsNijmegen
Algemene contextDe lokale radio- en televisiegeschiedenis is er een van op- en neergang. Na de oprichting van illegale radiozender Radio Rataplan in 1980 kreeg Nijmegen in 1987 een eerste legale lokale omroep, Stichting Omroep Nijmegen. Die verzorgde vanaf 1988 radio- en televisie-uitzendingen. Met de medewerkers werd contractueel vastgelegd dat alle rechten lagen bij de omroep. Na enige jaren had de stichting zulke hoge schulden dat zij op 6 april 1993 faillissement aanvroeg. Nadien kwamen diverse partijen met plannen voor een nieuwe lokale omroep. Op 1 januari 1997 ging Radio Nijmegen van start.
GeschiedenisOp 18 november 1998 ging de eerste uitzending van Nijmegen TV van start. Deze was te zien via het kanaal van de TV-Krant Gelderland. De uitzendingen van 12 minuten (waarvan 4 minuten reclameboodschappen) werden elk uur herhaald. Programma’s die Nijmegen TV maakte, waren:
* Actueel (nieuwsberichten)
* TV-Stelling (waarin stellingen werden voorgelegd aan Nijmegenaren)
* Filmrijk (over films die in het Rijk van Nijmegen te zien waren)
* Nijmegen in bedrijf (over Nijmeegse bedrijven)

Aanvankelijk zou Nijmegen TV een jaar lang via de kabel te zien zijn, waarna een evaluatie volgde. Op 6 mei 2000 was de laatste tv-uitzending.

Vervolg
Hierna diende Stichting Waalstad Media een licentieaanvraag in bij het Commissariaat voor de Media om lokale publieke omroep van Nijmegen te mogen worden. Nadat de licentieaanvraag eind 2007 een feit was, besloot de omroep om onder de naam Nijmegen1 Radio & TV uit te gaan zenden. In januari 2008 startte de omroep haar televisie-uitzendingen met programma's als ‘De Straat Van de Week’, ‘Op de Mert’ en een jongeren- en cultuurprogramma. Daarnaast werd er nieuws, weer en sport uitgezonden.
Van april 2010 tot oktober 2013 heette Nijmegen1 Radio & TV ‘RTV Nijmegen1’.
Per 1 oktober 2013 vond er opnieuw een vernieuwing plaats bij de omroep. 'RTV Nijmegen1' dekte niet langer de lading, N1 werd de nieuwe naam van de omroep. Via social media, televisie (dagelijks minstens 1 uur televisieprogrammering) en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zond deze live radio uit vanuit de glazen radiostudio op de Mariënburg. N1 hield zo de Nijmegenaren op de hoogte van het wel en wee in de oudste stad van Nederland.
Sinds 1 november 2017 wordt in de plaats van de omroep N1 uitgezonden door RN7, de nieuwe streekomroep van Nijmegen, het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal. Het werkgebied beslaat behalve Nijmegen de zeven omliggende gemeenten Druten, Beuningen, Wijchen, Mook en Middelaar, Heumen, Berg en Dal en Overbetuwe.
Functies, beroepen of activiteitenHet produceren en uitzenden van televisieprogramma’s over en in Nijmegen.
Structuur of genealogieDe rechtsvorm en organisatiestructuur van Nijmegen TV zijn uit de beschikbare bronnen niet duidelijk geworden. De organisatie bestond ten minste uit een redactie, twee verslaggevers en een cameraploeg.
Uitgeversmaatschappij De Gelderlander had de rechten op het materiaal van de banden, waarschijnlijk was Nijmegen TV onderdeel van de maatschappij.
Bron(nen)De Gelderlander, 1985-2000.