255 N.V. Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen 1913 - 1961 (circa 1975)


Hoofdcategorie 17 Kunst en cultuur
Archiefvormer N.V. Concertgebouw De Vereeniging (1913-1961)
Periode 1913 - 1961 (circa 1975)
Omvang 12,125 m.
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording M.A.F.T. van Son, T. de Mol (1990)
Geschiedenis van het archief Er blijkt uit dat stukken betreffende de aandeelhouders in de brandkast op de bestuurskamer werden bewaard evenals de notulen van de Raad van Bestuur en een aantal mappen met bijzondere onderwerpen. Er blijkt eveneens uit dat het archief ''van de directeur'' zich bevond in het kantoor van de direkteur en een gedeelte in de loketkamer. Op het kantoor van de boekhouder bevond zich een kaartsysteem van de aandeelhouders 1)

Dat met de Duitse en vervolgens de geallieerde inbeslagname van het gebouw ook het archief te lijden had, spreekt voor zich; de tien voltreffers die het gebouw te verwerken kreeg hebben bovendien hun sporen nagelaten. Op 14 februari 1945 schrijft de Raad van Bestuur in zijn notulenboek dat ''het zoo goed als verbrande aandeelregister'' wellicht kan worden gereconstrueerd aan de hand van het kaartregister en op 27 april kunnen we lezen: ''het archief is opnieuw geheel door elkaar gesmeten. Dit gebeurde eind februari, dus nadat het geheele gebouw gevorderd was. De kamer, waarin het archief geborgen was, werd opengebroken en ontruimd om als slaapruimte voor enige soldaten te dienen'' 2)

1) CDV, inv.nr. 206
2) CDV, inv.nr. 46
Verwerving Het archief, dat uiteenvalt in een gedeelte gevormd door de Raad van Bestuur en een gedeelte gevormd door de direkteur, werd in twee gedeelten aangetroffen. Het gedeelte van de Raad van Bestuur is in 1965 overgedragen aan het gemeentearchief en bestaat hoofdzakelijk uit stukken van de aandeelhouders en van de Raad van Bestuur zelf 1) . Van de stukken uit de periode 1913-1940 bestaat een soort ''inventaris'' . Waarschijnlijk is deze in 1940 opgemaakt door de secretaris van de Raad van Bestuur.

Het andere gedeelte werd op 31 juli 1984 door ambtenaren van het gemeentearchief uit puincontainers bij De Vereeniging gevist, die toen juist ingrijpend werd verbouwd, terwijl ook nog een gedeelte van de zolder werd gehaald. De bouwvakkers hadden de zolder grotendeels ontruimd en voor een deel de archiefdozen leeggeschud in de containers 2). Dit ''archief van de direkteur'' heeft voornamelijk betrekking op de exploitatie en is grotendeels in de oorspronkelijke orde bewaard. Wel ontbreken veel stukken. Een groot deel bestaat uit correspondentie van de direkteur, die ook in de oude ordening gehandhaafd is.

1) Archief van het gemeentearchief, jaarverslag van de dienst over 1965
2) Archief van het gemeentearchief, dossier De Vereeniging
Aanvullingen Schenkingen 2008, 2011 en 2014.
Ordening In 1968 is door een medewerker van het gemeentearchief begonnen met de inventarisatie van het in 1965 overgedragen gedeelte van het archief, welke werkzaamheden toen niet afgerond zijn. Het bleek nu niet meer mogelijk de ordening volledig terug te brengen in de staat, zoals die aangegeven is de bovengenoemde ''inventaris'' . Globaal is dit overigens wel gelukt. De inventarisatie is in 1990 door M.A.F.T. van Son en T. de Mol voltooid.
Publicaties Joyce Kiliaan en Willem-Jan Pantus, Tussen Apollo en Bacchus, vijfenzeventig jaar Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 1990
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 255 N.V. Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen 1913 - 1961 (circa 1975), inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".