1335 Bouwvergunningen gemeente Nijmegen 1816 - 2005


Hoofdcategorie 1 Openbaar bestuur
Subcategorie 1.1 Bestuursinstellingen
Hoofdcategorie 6 Ruimtelijke ontwikkeling
Subcategorie 6.3 Volkshuisvesting
Archiefvormer Dienst Bouw- en Woningtoezicht (1915-1949)
Secretarie gemeente Nijmegen (1810-1991)
Dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting van de gemeente Nijmegen (1949-1984)
Harde Sector Gemeente Nijmegen (1985-1998)
Directie Grondgebied Gemeente Nijmegen (1999-2011)
Periode 1816 - 2005
Bereik en inhoud De serie bouwvergunningen van gesloopte panden is op adres toegankelijk met behulp van de zoekoptie ' bouwvergunningen' in de digitale studiezaal.
NB! In deze serie kunnen zich ook vergunningdocumenten van voor 1946 bevinden van panden die na 2011 nog bestonden. De tekeningen treft men dan echter aan in het Digitale Gebouwendossier (zie 'Archiefvorming')

Geldende bouwvergunningen van nog bestaande panden in Nijmegen zijn te raadplegen in het Digitaal Gebouwendossier van de gemeente Nijmegen. Deze vergunningen en tekeningen zijn gescand en online in te zien.

Dit archief bestaat uit een serie bouwvergunningen, een serie pandenkaarten en een serie foto- en ander beeldmateriaal van panden en reclames. De vroegste vergunningen dateren uit 1816. De serie pandenkaarten diende van 1918 tot 2005 een tweeledig doel: enerzijds als toegang op het archief, anderzijds als registratieblad voor alle veranderingen die aan het pand werden toegestaan. Het is een rijke en handzame bron voor een overzicht van de geschiedenis van een pand. De serie foto- en ander beeldmateriaal bevat foto’s en tekeningen gemaakt ten behoeve van de welstandsbeoordeling, vergunningverlening, handhaving en toezicht, alsmede beeldmateriaal van enige verdwaalde reclames.
Omvang 1204,5 m.
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording L .Orth (1975), P. van Os, D.J. Prins (2021)
Geschiedenis van het archief Dit archief is ontstaan in de uitoefening van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht door de daartoe aangestelde ambtenaren en ingestelde diensten, met name de in 1915 ingestelde dienst voor Bouw- en Woningtoezicht. Deze dienst zal vanaf dat jaar zeker met een eigen archief zijn begonnen naast en steeds meer als voorzetting van archivering ter secretarie. Dit bouwarchief is tot 2005 als zelfstandige eenheid in de gemeentelijke organisatie in stand gebleven. Het bestond uit zogenaamde objectdossiers, verzameldossiers over vergunningverlening, handhaving en controlekwesties per pand. Het archief was - vermoedelijk vanaf ongeveer 1918 - toegankelijk met een kaartsysteem op adres. In 1955 zijn vergunningtekeningen uit de secretariedossiers gelicht en opgenomen in het bouwarchief. Vanaf circa 1970 werden dossiers van verdwenen panden onregelmatig uit het bouwarchief gelicht en overgebracht naar de archiefbewaarplaats. Het besluit van de Directie Grondgebied in 2001 om het bouwarchief te gaan digitaliseren betekende het einde van het ruim tachtigjarige bouwarchief. Ten behoeve van de digitalisering werd een groot opschoningsproject uitgevoerd. Voor digitalisering kwamen alleen de vergunningen van de op dat moment bestaande gebouwen in aanmerking. Het Digitale Gebouwendossier kon in 2005 in gebruik worden genomen. De daarbij behorende analoge, te bewaren dossiers werden in de archiefbewaarplaats opgenomen. Daar werden ook de dossiers van de al voor 2000 niet meer bestaande panden geplaatst. In 2015 nam het Regionaal Archief het besluit de in de loop der jaren als aparte, per dienst gevormde series (al dan niet beschreven) bouwdossiers van verdwenen panden in één archief bouwvergunningen toegankelijk te maken, daarmee de eenheid van het oude en eerbiedwaardige bouwarchief in zekere zin weer herstellende. Daar in het verleden stukken ter secretarie reeds vermengd zijn geraakt met het bouwarchief zijn ook de bouwvergunningstukken uit de secretariearchieven 1810-1946 en 1946-1984 in het archief opgenomen. De toegang op de vergunningen van niet meer bestaande panden is in 2021 ter beschikking van het publiek. NB: In de dossiers van voor 1946 kunnen zich ook stukken van na 2011 nog bestaande objecten.
Verwerving Overbrenging, 2010
Ordening Het archief bestaat uit de series vergunningen verdwenen panden, vergunningen bestaande panden, registerkaarten en een serie foto- en ander beeldmateriaal
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1335 Bouwvergunningen gemeente Nijmegen 1816 - 2005, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".