Collectie J.W.L. van den Dungen-Tucker betreffende de Cacao- en Chocoladefabriek Van Dungen te Nijmegen


ArchiefvormerCollectie J.W.L. van den Dungen-Tucker betreffende de Cacao- en Chocoladefabriek Van Dungen te Nijmegen
Andere namenFirma Chocolaadfabriek J.A. van den Dungen (tot 1921)
N.V. Cacao- en Chocolaadfabrieken J.A. van den Dungen (1921-ca. 1930)
Archief506 Collectie J.W.L. van den Dungen-Tucker betreffende de Cacao- en Chocoladefabriek Van Dungen te Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVennootschap onder firma [1871] - 1921; naamloze vennootschap 1921-1972
Datering1866-1972
PlaatsNijmegen, Broerstraat 44 (1866-1944)
, Groenestraat 121-123 (1921-1972)
GeschiedenisJohannes van den Dungen (1814-1885), geboren te ’s-Hertogenbosch als zoon van een broodbakker, had chocolade leren maken bij J.A. Suys op de Grote Markt aldaar. In Nijmegen startte hij een koekbakkerij aan de Smidstraat in Nijmegen. Twee van zijn zoons volgden hun vaders voetsporen: Eduardus Alphonsus van den Dungen zette de koekbakkerij enige tijd voort in de Lange Hezelstraat. De andere zoon, Johannes Antonius van den Dungen (1845-1914), richtte in 1866 een koekbakkerij op aan Broerstraat 44. Deze laatste zaak werd in 1869 tevens een banketbakkerij. De eerste machines werden geplaatst in 1871 – dit werd later gezien als het startpunt van de fabriek. Een grote fabrieksruimte kwam in 1889 gereed en door verdere uitbreidingen groeide het bedrijf tot aan de Scheidemakersgas door.

De vennootschap onder firma ‘Chocolaadfabriek J.A. van den Dungen’ werd in 1921 omgezet in een naamloze vennootschap ‘Cacao- en Chocolaadfabrieken J.A. van den Dungen’. In hetzelfde jaar begon onder leiding van directeur P.N.M. Stuyt de bouw van een chocoladefabriek aan de Groenestraat. Deze werd meerdere malen uitgebreid. Bekende merken waren de Jamaica-rumbonen en de Mekka-repen. Rond 1930 werd de naam van de chocoladefabriek gewijzigd in Van Dungen, nadat de banketbakkerij al in de jaren ’20 deze naam had aangenomen. Na het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 volgden verschillende crises en in 1943 moest de fabriek zijn productie staken. Deze werd na de oorlog hervat. Telde de fabriek in 1920 nog circa 62 personeelsleden, in 1959 was dat aantal toegenomen tot 237. In 1972 nam de Bredase chocoladefabrikant Kwatta Van Dungen over. De fabriek in Nijmegen moest de deuren sluiten en werd in 1977 gesloopt.
Functies, beroepen of activiteitenFabricage van en handel in cacao, cacaoproducten en andere levensmiddelen
Structuur of genealogieDe naamloze vennootschap had een tweekoppige directie onder toezicht van maximaal drie commissarissen.