A.J.J.C. Begheyn


ArchiefvormerA.J.J.C. Begheyn
Andere namenArthur Jozef Jean Constant Begheyn
Thur Begheyn
Archief155 A.J.J.C. Begheyn, voorzitter van de KVP-fractie in de Gemeenteraad van Nijmegen
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering26/8/1916-19/3/2009
PlaatsNijmegen, van Spaenstraat 31 (1947-1953)
, Kronenburgersingel 13 (1953-1975)
Berg en Dal, Wylerbergpark 7 (1975)
GeschiedenisBegheyn, geboren te Venlo, studeerde rechten in Amsterdam en trouwde in 1942 met Mia van Schijndel. Ze kregen negen kinderen. Hij leek het voetspoor van zijn vader te gaan volgen en werd kandidaat-notaris, maar kreeg in 1947 een aanstelling aan de Roomsch-Katholieke Universiteit in Nijmegen. Daar werd hij privaatdocent voor het notariaat. Begheyn zou later aan dezelfde universiteit op het privaatrecht promoveren. Eveneens in 1947 opende hij een belastingkantoor in de stad. Het bedrijf groeide sterk en ging uiteindelijk op in Deloitte & Touche.

Naast dit werk was hij op maatschappelijk en cultureel gebied zeer actief. Omstreeks 1950 werd hij voorzitter van de Nederlandse afdeling van de vredesbeweging Pax Christi, hij was lid van de Stedelijke Commissie voor Cultureel Overleg en bestuurslid van de schouwburg.

In 1953 nam hij voor de Katholieke Volkspartij zitting in de gemeenteraad van Nijmegen, vanaf 1958 was hij fractievoorzitter. De partij had toen een absolute meerderheid in de raad. Begheyn voerde gesprekken met mogelijke coalitiekandidaten, de Partij van de Arbeid en de VVD. De eerste partij trad toe tot de coalitie. Zijn partij overwoog voor het eerst een vrouw als wethouder te benoemen, maar de beoogde kandidaat sloeg dat af. Begheyn trok zich begin 1962 onverwachts terug als raadslid en fractievoorzitter. De directe aanleiding was naar eigen zeggen het verschil van inzicht tussen hem en het college over de urgentie van de bouw van een nieuw gemeentemuseum (waarvoor hij de tijd rijp achtte).

Verder spendeerde Begheyn veel tijd aan de kunst: hij verzamelde, had enige tijd een handel in prenten en deed schenkingen aan musea en andere instellingen. Zo ontving de Sint-Stevenskerk van hem een Vlaams drieluik uit de zestiende eeuw. Begheyn overleed in 2009 in Berg en Dal.
Functies, beroepen of activiteitenUniversitair docent, belastingadviseur, gemeenteraadslid
Bron(nen)Begheyn SJ, P., Begheyn, Thur, in: Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang 60 (2013), p. 28-29.