649 Scholengemeenschap De Kronenburg Nijmegen 1901 - 1994


Hoofdcategorie 16 Onderwijs en wetenschap
Subcategorie 16.2 Algemeen voortgezet onderwijs
Subcategorie 16.3 Beroepsonderwijs
Archiefvormer Scholengemeenschap De Kronenburg (1901-1994)
Periode 1901 - 1994
Bereik en inhoud Het archief bevat stukken betreffende de oprichting en ontwikkeling van de school, de directie, het personeel, de leerlingen en hun ouders, schoolbladen, het schoolgebouw, contacten met externe organisaties, jubilea en het onderwijs. Van veel docenten en leerlingen zijn gegevens te vinden in de series naam- en adreslijsten, leerlingen- en personeelskaarten, cijferlijsten. Daarnaast is fotomateriaal aanwezig van docenten, leerlingen, het schoolgebouw en buitenschoolse activiteiten.
Omvang 43,0625 m.
Medium 35 meter; papier, foto’s
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Robert Spanings (2012)
Geschiedenis van het archief Het archief berustte oorspronkelijk in de school. De stukken over de periode 1901-1985 werden in 1995 overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). De stukken over de periode 1986-1994 verhuisden na de fusie tussen het PPK College (Pius / Poels – Roncalli / Kronenburg) en het Canisius College in 1995 naar de zolder van het Canisius College aan de Berg en Dalseweg 207.
Verwerving Overdracht Canisius College 1995; schenking Canisius College 2012
Selectie Uit het archief is een aantal stukken vernietigd, vooral circulaires van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, lesroosters, verzuimstaten- en observatieboekjes en aanmeldingsformulieren van leerlingen, correspondentie met de ouders / verzorgers, kas-, bank- en girostaten en facturen (omvang 11,12).
Ordening De hoofdindeling van de inventaris is:
1. Archief
2. Documentatie
De hoofdrubriek ‘Archief’is onderverdeeld in twee subrubrieken:
1. Stukken van algemene aard
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen.
Binnen de hoofdrubriek ‘Stukken van algemene aard’ is een onderscheid gemaakt tussen de series vergaderstukken, ingekomen en uitgaande stukken, jaarverslagen, prospectussen, statistiek en schoolbladen.
Binnen de hoofdrubriek ‘Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’ bestaan twee subrubrieken: ‘Organisatie’ en ‘Onderwijs’, die op hun beurt zijn onderverdeeld in subrubrieken.
Voorwaarden voor raadpleging Deels openbaar
Publicaties B. Stamkot, Waar ons het vak werd geleerd: kroniek van 90 jaar ambachtsschool De Kronenburg Nijmegen, Nijmegen 1991;
W. Tromp (red.), Meer dan het geweest is: 100 jaar met Canisius College, Mater Dei, Canisius Mavo, Pius XII Mavo, Poels-Roncalli, De Kronenburg, Michaël Mavo en hun voorgangers, Nijmegen 2000.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 649 Scholengemeenschap De Kronenburg Nijmegen 1901 - 1994, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.