Operatie 'Aardwurm' / Polygoon Profilti

Titel Operatie 'Aardwurm' / Polygoon Profilti
Beschrijving Aardgasbedrijf. Boringen. Kantoor E.W. Smit aan de Dorpsstraat in Neerbos.
Bureauwerkzaamheden E.W. Smit. Kaart van Nederland met aardgasleidingen. Tekenbureau E.W. Smit. Het buigen van de buizen. Behandeling van de buizen in diverse stadia.
Makelaar Hestia onderhandelt met een boer over de verzekering. Het leggen van de buizen in Drenthe met alle handelingen die daarbij horen.
Willem Smit Draadfabriek aan de Groenestraat laat de productie zien van het lasdraad. Controle of de buizen dicht zijn boven de grond. De buizen worden gelegd. Aantal fabrieken gebruiken al aardgas zoals een Zoutfabriek en de Auping fabrieken. Minister professor J. Zijlstra komt zelf kijken en laat zich op de hoogte stellen van het leggen van de aardgasleidingen. De gemeente Bolsward krijgt gas.

Film heeft het vinegar syndrome.
Vervaardiger(s) Polygoon-Profilti
Datering 1952
Documenttype 16 mm film
Documentnummer 01-0560
Auteursrecht CC BY-SA
Auteursrechthouder Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Trefwoorden aardgas
Herkomst Film- en videocollectie Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Soort film Documentaire

Reacties

Wat een ontzettend leuk filmpje. EW Smit was mijn opa en mijn vader heeft ook heel lang I’m de zaak van zijn vader gezeten. Ik kan me nog zo goed herinneren dat wij daar als kind kwamen. Ik zie mijn vader (Hampie) en mijn opa ook terug in het filmpje. Zo jammer dat mijn vader en moeder niet meer leven, die hadden dit fantastisch gevonden. Natuurlijk hebben wij thuis altijd de verhalen gehoord van wat EW Smit voor een bedrijf was en wat ze deden maar als kindeeen hebben we ons nooit gerealiseerd hoe belangrijk dit is geweest. Mijn zusjes en ik zijn met terugwerkende kracht trots op Opa, onze vader en alle werknemers!! Dank voor dit leuke filmpje. Misschien heeft u nog wel meer materiaal. Dat zouden we echt heel erg leuk vinden. Hartelijke groet, Sandera Smit
Door Sandera Smit op 27 Oct 2021 om 21:26:52

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.