Tien jaar ruig leven / het Dominicus College

Titel Tien jaar ruig leven / het Dominicus College
Beschrijving Compilatiefilm gemaakt door Pater Paul Meijers, omstreeks 1960, bestaande uit filmbeelden 1947-1957, afgewisseld met beelden van Jean-Marie ten Velden en Frans Gockel die in 1960 in het internaat zaten.
Tram komt aan bij de Witte Poort op de hoek Dennenstraat, Dr. de Blecourtstraat en Kerkstraat. Internaat leerlingen komen terug van vakantie en gaan naar het Dominicus College. De jongens spelen op de Cour met op de achtergrond het bosje van de Baron. Leerlingen komen uit het oude gebouw van 1927. Dit is afgebroken in 1986-1988. De nieuwbouw van het Dominicuscollege met aan de achterzijde de slaapzalen van de groepen 1 en 2. Het laantje dat liep naar de vroegere Dorpsstraat. Op de cour werd veel gesport. Voetbalvelden lagen daar waar nu de ANAC zit aan de Energieweg. Velden werden ook gebruikt door de SEJ, groot seminaristen van de Paters Heilig Hart aan de Kerkstraat. Zwart-wit gestreepte shirts van de voetballers zijn van het Dominicus College. ZOW (zwart op wit). Pater Canisius Nolet was 1 van de prefecten. De filmopnames werden vaak gemaakt tijdens feestdagen en festiviteiten. Leerlingen hardlopend over de cour. Hardloopwedstrijden, voorstellingen. De cour lag tussen waar nu Nieuwbouw staat en het Jan Brinckhofplantsoen. Grammatica, de derde klas in 1949. Zij moesten een smyrnakleed knopen als vorm van handvaardigheid en vrijetijdsbesteding. Sacrementsprocessie in Neerbosch. Het samengaan van de parochie Neerbosch aan de Dennenstraat, Dominiscus College, Paters Theologanten van de Kerkstraat en de Dominicanessen zusters. Men liep van het ene kloostergebouw naar het andere en stopten ook bij het slotje van de Baron. Voorop lopen de Theologanten van de SEJ, op de Kerstraat, gevolgd door het Dominicus College, zusters Dominicanessen, theologanten. Pater Schooneman, de latere rector van het Dominicus College tot 1967 en Pater van Pampus lopen in het midden. Men liep veel wandelmarsen waaronder de Rosa Mars. Men ziet een groep jongens de poort van het Dominicus College uit lopen onder begeleiding van Pater Harry Salemans, de latere pastoor van de Dominicus Parochie aan de Molkenboerstraat. Jongens klimmen op de restanten van de kapel van St. Walrick. De internaat leerlingen hadden de intentie om priester te worden. Pater Nolet zit ook bij St. Walrick in het gras. (prefect begin jaren '50). Ze gaan met de bus weer terug.
De vakantietijd is weer aangebroken. De leerlingen worden uitgewuifd wanneer ze weer vertrekken met de tram. Sneeuwballen gooien op de cour. De vlieger, het interne schoolblad bestaat 25 jaar, vandaar de taart. Redactievergadering van de Vlieger. De stencilmachine. Gijs Goes (de lange man) latere prior van Huissen. Pater van Rijn op de fiets. In de recreatiezaal tijdens de viering van 100 jaar Dominicanen in Nijmegen 1956. De vlieger wordt opgelaten op een veld aan de Dr. de Blecourtstraat.
Vervaardiger(s) Fliervoet, Hans
Meijer, pater Paul
Datering 1960-1962
Documenttype 16 mm film
Documentnummer 01-0574
Auteursrecht Auteursrechtelijk beschermd
Auteursrechthouder Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Trefwoorden Internaten / Seminarie / Sport / Tram
Herkomst Film- en videocollectie Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Soort film Documentaire

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.