Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen


ArchiefvormerGemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen
Andere namenMRN
Archief978 Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormGemeenschappelijke Regeling
Datering1991-2000
PlaatsNijmegen
Voorganger(s)Gemeenschappelijke regeling Afvalverwerking Regio Nijmegen
Opvolger(s)Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen
GeschiedenisIn oktober 1989 besluiten de milieuportefeuillehouders van de 11 gemeenten, die samen de Regio Nijmegen vormen, om de mogelijkheden tot intergemeentelijke samenwerking op milieuhygiënisch gebied te laten onderzoeken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Milieu Adviesburo Ecoplan B.V., dat concludeert, dat er binnen de regio een groot draagvlak voor samenwerking bestaat. In het eindrapport wordt een voorstel gedaan over de vorm, de aard en de inhoud van de mogelijke samenwerking, die in 1990 gerealiseerd wordt. De Rijksoverheid stelt een financiële bijdrage beschikbaar op voorwaarde dat de samenwerking structureel is en gegoten wordt in de vorm van een openbaar lichaam in de zin van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. Een tweede voorwaarde is dat de basismilieutaken per 1 januari 1994 op een "adequaat niveau" worden uitgevoerd. Nadat een dienstverleningscontract met de gemeente Nijmegen gesloten is en overeenkomsten met de regiogemeenten gaat per 1 januari 1991 de Gemeenschappeijke regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen van start. Adviesburo Ecoplan BV geeft ook in overweging om na verloop van tijd te integreren in de Gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Regio Nijmegen (ARN). Per 1 april 2000 wordt de MRN opgeheven en gaat het takenpakket over naar de ARN, vanaf die datum onder de nieuwe Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen, kortweg MARN.
Functies, beroepen of activiteitenIn het rapport van Milieu Adviesburo Ecoplan B.V. staan de doelstellingen en taken uitvoerig beschreven (zie inv.nr. 3).
Structuur of genealogieDe organisatie bestaat uit een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een commissie van advies. De administratieve uitvoering wordt in handen gelegd van de gemeente Nijmegen omdat daar ook de nodige deskundigheid aanwezig is.