Gemeenschappelijke regeling Afvalverwerking Regio Nijmegen


ArchiefvormerGemeenschappelijke regeling Afvalverwerking Regio Nijmegen
Andere namenARN
Archief979 Gemeenschappelijke Regeling Afvalverwerking Regio Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormGemeenschappelijke Regeling
Datering1984-2000
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen
Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen
Algemene contextIn de Afvalstoffenwet van 1977 wordt aangedrongen op regionale samenwerking op het terrein van afvalverwijdering. Vanaf 1981 overlegt de Bestuurlijke Begeleidingscommissie Afvalverwijdering Samenwerkingsgebied IV, waarin naast de gemeenten van de regio Nijmegen ook de provincie Gelderland zitting heeft, een aantal malen met als doel te komen tot een Gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Regio Nijmegen.
GeschiedenisOp 3 juni 1983 wordt de Gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Regio Nijmegen i.o. in het leven geroepen en wordt een algemeen bestuur gekozen en geïnstalleerd. Ook worden de leden van het dagelijks bestuur gekozen. In de loop van 1984 wordt de gemeenschappelijke regeling in de aangesloten gemeenten van kracht en in augustus 1984 door gedeputeerde staten van Gelderland goedgekeurd. In 1984 wordt deelgenomen door de volgende gemeenten: Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen a/d Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen. Later worden nog de gemeenten Mook en Middelaar en West Maas en Waal toegevoegd. In 1985 wordt het afvalverwerkingsbedrijf ARN bv opgericht waarin de Gemeenschappeijke regeling ARN het merendeel van de aandelen bezit. Per januari 1995 wordt gekozen voor samenwerking met de Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen (MRN) wat het secretariaat betreft. Ook vinden vanaf dat jaar gezamenlijke vergaderingen van beide besturen plaats. Met ingang van 1 april 2000 wordt de MRN opgeheven en gaat het takenpakket over naar de ARN. Vanaf die datum bestaat de Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen, kortweg MARN genoemd.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel van het samenwerkingsverband is het verwezenlijken van een afvalverwijderingsinstallatie in de regio en het voeren van een regionaal afvalbeleid.
Structuur of genealogieEr wordt een algemeen bestuur gekozen en geïnstalleerd. Ook worden de leden van het dagelijks Bestuur gekozen. In 1985 wordt het afvalverwerkingsbedrijf ARN bv opgericht waarin de Gemeenschappelijke regeling ARN het merendeel van de aandelen bezit. Per januari 1995 wordt gekozen voor samenwerking met de Gemeenschappeijke regeling Milieusamenwerking Regio Nijmegen (MRN) wat het secretariaat betreft.