Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen


ArchiefvormerStichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen
Andere namenStichting de Vierdaagse, Stichting De 4daagse
International Four Day Marches Foundation
Archief1274 Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen te Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering2002
PlaatsNijmegen
Voorganger(s)Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding
GeschiedenisOmdat de KNBLO veel aandacht besteedde aan de organisatie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen, kwamen andere activiteiten op het gebied van de wandelsport, zoals de contacten met de regionale wandelkringen en de daarbij aangesloten verenigingen, in het gedrang. ‘De verenigingen organiseerden hun eigen wandeltochten, de Bond de Vierdaagse, zo voelde men dat.’ Om deze reden stootte de KNBLO in 2002 de organisatie van de Vierdaagse af naar de met dat doel opgerichte Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen. Als uitvoerend orgaan van de KNBLO bleef de Stichting in hetzelfde pand gehuisvest als de KNBLO en haar opvolgster KNBLO-NL.
meest dramatische moment in het bestaan van de Stichting was het overlijden van twee door de hitte bevangen wandelaars tijdens de Vierdaagse van 2006. Hierop werden de marsen stilgelegd.
Functies, beroepen of activiteitenOrganisatie van de Vierdaagse
Structuur of genealogieBestuur met daaronder een managementteam onder leiding van een algemeen manager / marsleider. Nog een niveau lager is het uitvoerend comité actief, waarvan dienstshoofden (zoals medische dienst, sponsoring, pers en voorlichting) en de afstandscoördinatoren (30, 40, 50 kilometer) lid zijn.
Bron(nen)A. de Knecht-Van Eekelen, willen is kunnen. Uit de geschiedenis van KNBLO-NL (Nijmegen 2008)
Het archief, met name de inventarisnummers 26, 36 � 39.