Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen


ArchiefvormerMolenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen
Archief416 Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormOverheidsorganisatie
Datering1767-1881
PlaatsWamel
Dreumel
Alphen
Voorganger(s)Geërfdenorganisatie, vanaf 1838 dorpspolder, Wamel
Geërfdenorganisatie, vanaf 1838 dorpspolder, Dreumel
Geërfdenorganisatie, vanaf 1838 dorpspolder, Alphen
Opvolger(s)Geërfdenorganisatie, vanaf 1838 dorpspolder, Wamel
Geërfdenorganisatie, vanaf 1838 dorpspolder, Dreumel
Geërfdenorganisatie, vanaf 1838 dorpspolder, Alphen
GeschiedenisDe Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen werd opgericht in de 18e eeuw door de drie betrokken dorpspolders om gezamenlijk de afwatering in de betrokken polders te regelen. Er kwamen vier molens tot stand om dit werk te klaren. Het bestuur van de molenpolder werd gevormd door vertegenwoordigers van de drie dorpspolders. De molens en bijbehorende watergangen vroegen voortdurend om onderhoud en vernieuwing.

Na de invoering van het Reglement op het beheer der rivierpolders in Gelderland (meestal kortweg het Rivierpolderreglement genoemde) per 1 januari 1838 kwam de molenpolder (indirect?) onder het toezicht van het Polderdistrict Maas en Waal te staan. Waarschijnlijk daarom is er in de inventaris ook een onderscheid gemaakt in hoofdrubrieken van vóór en vanaf 1838.

Nadat men in 1847 definitief overstapte op stoombemaling, werden de vier molens overbodig. Drie van de vier molens werden in 1847 openbaar verkocht, de vierde (die in Alphen) pas in 1858. Het stoomgemaal verouderde snel en in 1880 bouwden Alphen en Wamel ieder hun eigen stoomgemaal en Dreumel moderniseerde het gemaal uit 1847. Daarmee verviel de samenwerking en werd de molenpolder in 1881 opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenHet beheer van de molens nodig voor de gezamenlijke afwatering door de drie betrokken dorpspolders.
Structuur of genealogieHet bestuur van de molenpolder werd gevormd door vertegenwoordigers van de drie dorpspolders.