416 Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen 1767 - 1881


Hoofdcategorie 1 Openbaar bestuur
Subcategorie 1.1 Bestuursinstellingen
Hoofdcategorie 7 Waterstaat
Archiefvormer Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen (1767-1881)
Periode 1767 - 1881
Bereik en inhoud De Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen werd opgericht in de 18e eeuw door de drie betrokken dorpspolders om gezamenlijk de afwatering in de betrokken polders te regelen. Na de invoering van het Reglement op het beheer der rivierpolders in Gelderland (meestal kortweg het Rivierpolderreglement genoemde) per 1 januari 1838 kwam de molenpolder (indirect?) onder het toezicht van het Polderdistrict Maas en Waal te staan. Waarschijnlijk daarom is er in de inventaris ook een onderscheid gemaakt in hoofdrubrieken van vóór en vanaf 1838.

Er zijn veel seriegewijze geordende stukken (vergaderstukken, financiële administratie) en daarnaast stukken over de organisatie van de dienst en de taakuitvoering. Het in de titel van de inventaris vermelde beginjaar is het jaar van het oudst bewaard gebleven stuk en dus niet van de oprichting van de organisatie. Het eindjaar is het jaar waarin de polder werd opgeheven.
Omvang 2 m.
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Circa 1965 werden de archieven van de dorpspolders en buitenpolders van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen en deze molenpolder beschreven in één, doorlopend genummerde, inventaris. Later werden door het RAN voor de diverse archieven afzonderlijke toegangen aangemaakt. In 2022 werd een groot aantal aanvullingen verwerkt in die toegangen.
Verwerving Ingebruikgeving 1972.
Selectie Uit het archief zijn, voor zover bekend, geen stukken vernietigd tijdens inventarisatiewerkzaamheden.
Ordening Het jaar 1838, het jaar van de invoering van het Rivierpolderreglement, is bij de inventarisatie ca. 1965 genomen als basis voor de beide hoofdrubrieken in de inventaris, alhoewel het bij dit polderarchief maar de vraag is in hoeverre in 1838 een wezenlijke verandering in de organisatie(structuur) plaatsvond. Nader onderzoek zou dit uit kunnen wijzen.
Taal en schrift Nederlands
Publicaties A.M.A.J. Driessen en G.P. van de Ven, In de ban van Maas en Waal. Waterschapszorg in verleden, heden en toekomst, z.pl. 2004.

H. van Heiningen, Tussen Maas en Waal. 650 Jaar geschiedenis van mensen en water, Zutphen 1971.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 416 Molenpolder van Wamel, Dreumel en Alphen 1767 - 1881, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".