Sport- en Recreatiebedrijf van de gemeente Beuningen


ArchiefvormerSport- en Recreatiebedrijf van de gemeente Beuningen
Archief950 Sport- en Recreatiebedrijf van de gemeente Beuningen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormOverheid
Datering1978-1983
PlaatsBeuningen
Voorganger(s)Stichting Gemeentelijke Sportterreinen te Beuningen
Algemene contextSinds 1952 lag het beheer van sportterreinen in de gemeente Beuningen bij de Stichting Gemeentelijke Sportterreinen te Beuningen.
GeschiedenisIn 1978 besloot de gemeenteraad van Beuningen tot de bouw van sporthal ‘De Tinnegieter’. Op uitdrukkelijke wens van sportverenigingen werd de sporthal voorzien van een kantine. De gemeente wenste de exploitatie van sporthal en kantine in eigen beheer te houden. Op 14 november besloot de raad daartoe per 1 januari 1979 het Sport- en Recreatiebedrijf als tak van dienst in te stellen. Onder het beheer van dit bedrijf vielen al bestaande en nog te bouwen accommodaties. Naast sporthal De Tinnegieter waren dat bijvoorbeeld de sportvelden en tennisbanen in Beuningen en Weurt, het zwembad in Beuningen en een midgetgolfbaan. Het zwembad verhuurde het bedrijf aan de N.V. Sportfondsenbad Beuningen. Het beheer van de accommodaties onttrok de gemeente hiermee aan de Stichting Gemeentelijke Sportterreinen.

Het Sport- en Recreatiebedrijf sloot huurcontracten af met gebruikers van de accommodaties, onderhield de sportterreinen en -gebouwen en leverde het personeel.

Op 1 juli 1980 gingen de gemeenten Ewijk en Beuningen op in de nieuwe gemeente Beuningen. Het Sport- en Recreatiebedrijf ging over naar de nieuwe gemeente en kreeg ook sportvelden en een zwembad in Ewijk en de ‘Ponyhoefslag’ in Winssen onder zijn beheer.

Na 1983 zijn er geen verslagen meer van het Sport- en Recreatiebedrijf.
Functies, beroepen of activiteitenHet exploiteren van accommodaties voor sport en recreatie in de gemeente Beuningen.
Structuur of genealogieHet beheer van het bedrijf berustte bij burgemeester en wethouders. Een administrateur was verantwoordelijk voor de financiële situatie van het bedrijf, terwijl een comptabele van de gemeente verantwoordelijk was voor het kasbeheer.
Bron(nen)Archief van de Gemeente Beuningen 1768-1980, inventarisnummer 3701.