Stichting Gemeentelijke Sportterreinen te Beuningen


ArchiefvormerStichting Gemeentelijke Sportterreinen te Beuningen
Andere namenStichting Gemeentelijk Sportterrein
Archief957 Stichting Gemeentelijke Sportterreinen te Beuningen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormStichting, overheid
Datering1952-1978
PlaatsBeuningen, Van Heemstraweg 46 (1952-1978)
Opvolger(s)Sport- en Recreatiebedrijf van de gemeente Beuningen
GeschiedenisIn 1951 werd een sportterrein aangelegd nabij de latere Burgemeester Geradtslaan. De gemeenteraad besloot een stichting op te richten die namens de gemeente de terreinen ging exploiteren. Zij stelde de statuten vast op 11 mei 1951, na goedkeuring door de Provincie werd de ‘Stichting Gemeentelijk Sportterrein’ opgericht op 25 maart 1952. Bij de oprichting waren ook voetbalvereniging ‘De Beuningse Boys’ en korfbalvereniging ‘Na Arbeid Sport’ betrokken.

Het sportterrein bestond in de beginjaren uit een voetbalveld en een trainingsveld. In later jaren traden meer sportverenigingen toe: tennisvereniging ‘De Linden’ – opgericht in 1962 en waarschijnlijk kort daarna toegetreden – en de Weurtse voetbalvereniging ‘Wie Volhoudt Wint’ – opgericht in 1923, toegetreden in 1966. Na 25 jaar, in 1977, vielen onder de stichting twee voetbalvelden met een oefenhoek, een nieuw multifunctioneel veld en een tennispark in Beuningen, en drie voetbalvelden en een oefenhoek in Weurt.

Medio jaren 1960 was de naam van de stichting in de wandelgangen – niet officieel – gewijzigd in Stichting Gemeentelijke Sportterreinen.

Op 14 november 1978 besloot de gemeenteraad tot het instellen van een Sport- en Recreatiebedrijf als tak van dienst. Deze nam per 1 januari 1979 alle sportaccommodaties over van de stichting. Gelijktijdig werd de stichting opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenDoel van de stichting was de exploitatie van de gemeentelijke sportterreinen, uitgezonderd de financiering van het geïnvesteerde kapitaal en het algemene onderhoud ervan.
Structuur of genealogieEr waren een algemeen en een dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur bestond uit minstens zeven leden, onder wie twee vertegenwoordigers uit de gemeenteraad. Ook de sportverenigingen droegen elk twee leden aan. Daarnaast was een lid van het college van burgemeester en wethouders voorzitter en er was een secretaris-penningmeester. Alleen de gemeenteraad kon de stichting opheffen.
Bron(nen)Archief van de Gemeente Beuningen 1768-1980, inventarisnummer 3533 en 3701.