Stichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein


ArchiefvormerStichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein
Archief1185 Stichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein te Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1972-
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Stichting St. Josephscholen te Nijmegen
GeschiedenisIn 1924 kreeg de buurtschap Brakkenstein een eigen lagere jongensschool, later bekend als de Gabriëlschool. Ze werd gevestigd aan de Pater Eymardstraat. Het bestuur berustte bij de R.K. Stichting Pater Eymardschool en het onderwijs was in handen van religieuze broeders (in de jaren vijftig en zestig de broeders van Huybergen).
Omdat het aantal inwoners van Brakkenstein na de Tweede Wereldoorlog fors groeide, verrezen er nieuwe jongensscholen aan de Heyendaalseweg en de Heemraadstraat.
De zusters van Oudenbosch exploiteerden een kleuter- en een lagere meisjesschool die beide aan de Pater Eymardstraat stonden. Omdat het lager onderwijs in de jaren zestig gemengd was geworden, werd het onderscheid tussen afzonderlijke, vaak naast elkaar staande jongens- en meisjesscholen zinloos. Daarom droegen de zusters van Oudenbosch hun scholen in 1972 over. De naam van de stichting werd nu Stichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein.
Tot wanneer deze stichting actief is gebleven, is onbekend. De enige nu nog in Brakkenstein bestaande basisschool, aan de Heemraadstraat, valt onder de Sint Josephscholen.
In de jaren zeventig en tachtig gebruikte het bestuur diverse adressen in de wijk (Heyendaalseweg 300; Drostpad 18, Proosdijweg 11), in de jaren tachtig wordt ook het adres Kelfkensbos 38, het kantoor van de Sint Josephscholen, gebruikt.
Functies, beroepen of activiteitenStichten en exploiteren van scholen voor kinderen van 4 tot 12 jaar in de wijk Brakkenstein.
Structuur of genealogieEen schoolbestuur over diverse scholen die elk een eigen hoofd hadden.
Bron(nen)Het archief
Markhorst, E. Brakkenstein in oude ansichten. Zaltbommel 1982
Wolf, R. Huijbergen en de uiteinden van de aarde. Huijbergen 2004