Recreatiestichting Nijmegen en Omgeving


ArchiefvormerRecreatiestichting Nijmegen en Omgeving
Archief613 Recreatiestichting Nijmegen en Omgeving
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormStichting
Datering1961-1971
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Recreatieschap Nijmegen en Omstreken
GeschiedenisOrganisatie en ontwikkeling

1.1 Ontstaan en bestuur

De Recreatiestichting Nijmegen en Omgeving wordt op 13 november 1961 opgericht tijdens de eerste vergadering en is gevestigd te Nijmegen.
De stichting stelt zich "de behartiging van de belangen van de recreatie in Nijmegen en omgeving" tot doel, door het "nemen en stimuleren van maatregelen tot behoud, uitbreiding en verwerving van de recreatiemogelijkheden in het betrokken gebied", alsmede door samenwerking met andere instanties en coördinatie van hun werkzaamheden [1].
Deelnemende gemeenten zijn bij de oprichting: Nijmegen, Ubbergen, Groesbeek, Heumen, Mook en Middelaar, Overasselt en Beuningen. In 1965 treedt Wijchen toe tot de stichting. In 1967 volgen de gemeenten Bergharen, Ewijk en Millingen a/d/ Rijn.
De stichting wordt bestuurd door een Raad van Beheer. De leden met volledig stemrecht zijn steeds twee leden van het College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen en één lid van het College van elk der andere deelnemende gemeenten. Daarnaast zijn er de leden met alleen een raadgevende stem: één lid aan te wijzen door Gedeputeerde Staten Gelderland [2] en één lid van Streek VVV Nijmegen e.o. [3]. In 1966 treedt ook het Overlegorgaan Agglomeratie Nijmegen toe als adviserend lid.
De Raad van Beheer wijst een Dagelijks Bestuur aan, bestaande uit vijf leden, waaronder de voorzitter en de secretaris-penningmeester van de Raad van Beheer [4].

1.2 Rechtsvormen en opheffing

In verband met een wetswijziging [6] worden de statuten, ondanks kritische opmerkingen van de notaris, op 17 oktober 1966 ongewijzigd vastgelegd in de notariële oprichtingsakte van de privaatrechtelijke stichting. In 1967 wordt de stichting ingeschreven in het Openbaar Centraal Stichtingenregister.
Vanaf 1968 is er op aandringen van de Provincie en het Rijk veel aandacht voor de omvorming van de Stichting naar een Recreatieschap (Gemeenschappelijke Regeling); verwacht wordt dat "deze herstructurering in 1969 haar beslag krijgt" [7]. Waar de Stichting zich moet beperken tot belangenbehartiging, stimuleren en coördineren, zal het Schap ook zelf recreatieprojecten van regionaal niveau kunnen oprichten en beheren [8].
Uiteindelijk zal de publiekrechtelijke Gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Nijmegen en Omstreken [9] pas op 23 september 1971 in werking treden, drie weken na de liquidatiebijeenkomst van de Recreatiestichting.

1.3 Activiteiten

In de eerste vier jaren vindt vooral veel overleg plaats, over o.a. aanleg van rijwielpaden, mogelijkheden voor recreatieve bungalowbouw, benuttingsmogelijkheden van door zandafgravingen en ruilverkaveling beschikbaar gekomen gebied en de aanleg van kampeerterreinen.
Vanaf 1965 wordt de Stichting steeds vaker om advies gevraagd bij uiteenlopende kwesties op het gebied der recreatie. Daarnaast neemt de Stichting een actievere rol met de voorbereiding van een recreatieplan voor de hele regio.

Voorzitter, secretarissen, penningmeesters

Vanaf de oprichting tot en met de liquidatie was de Nijmeegse wethouder Th.D. Smids voorzitter van de Recreatiestichting.

Tot 1970 is steeds gebruik gemaakt van de mogelijkheid de functies van secretaris en penningmeester te combineren. De secretaris-penningmeesters waren:

aanvang tot 1 juli 1967 J.T. Hendrix, burgemeester van Mook en Middelaar;
1 juli 1967 tot 24 nov 1967 E.A. Berger, waarnemend burgemeester van Mook ca;
24 nov 1967 tot 1 mei 1969 W.S. Hermsen, burgemeester van Ubbergen;
1 mei 1969 tot opheffing G.J. Nillesen, burgemeester van Heumen en Overasselt

Per 29 januari 1970 werd E.A. Berger penningmeester; G.J. Nillesen bleef secretaris.
Werkgebied: Nijmegen, Ubbergen, Groesbeek, Heumen, Mook en Middelaar, Overasselt en Beuningen, Wijchen, Bergharen, Ewijk en Millingen a/d Rijn

1] Statuten 1961, art. 2.
2] Deze kwam eerst uit de Gelderse Recreatiecommissie, later uit de Provinciale Planologische Dienst.
3] Statuten 1961, art. 3 en 4.
4] Statuten 1961, art. 8. Tot in 1970 wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid de functies van secretaris en penningmeester te combineren.
5] Statuten 1961, art. 12.
6] Bij de wet van 10 juli 1963, S 297, werd artikel 29 van de Wet op stichtingen ingetrokken, hetgeen inhield dat de uitzonderingspositie kwam te vervallen, waarin de overheidsstichtingen tot dan toe verkeerden. Bepaald werd dat de overheidsstichtingen binnen drie jaar moesten voldoen aan de bepalingen van de Wet op stichtingen.
7] Jaarverslag 1968.
8] "Beknopt verslag" Raad van Beheer 1971, sep 3, de liquidatiebijeenkomst.
9] Goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 26 mei 1971.
Functies, beroepen of activiteitenDe stichting stelt zich "de behartiging van de belangen van de recreatie in Nijmegen en omgeving" tot doel, door het "nemen en stimuleren van maatregelen tot behoud, uitbreiding en verwerving van de recreatiemogelijkheden in het betrokken gebied", alsmede door samenwerking met andere instanties en coördinatie van hun werkzaamheden
Structuur of genealogieDe stichting wordt bestuurd door een Raad van Beheer. De leden met volledig stemrecht zijn steeds twee leden van het College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen en één lid van het College van elk der andere deelnemende gemeenten. Daarnaast zijn er de leden met alleen een raadgevende stem: één lid aan te wijzen door Gedeputeerde Staten Gelderland [2] en één lid van Streek VVV Nijmegen e.o. [3]. In 1966 treedt ook het Overlegorgaan Agglomeratie Nijmegen toe als adviserend lid.
De Raad van Beheer wijst een Dagelijks Bestuur aan, bestaande uit vijf leden, waaronder de voorzitter en de secretaris-penningmeester van de Raad van Beheer