Recreatieschap Nijmegen en Omstreken


ArchiefvormerRecreatieschap Nijmegen en Omstreken
Andere namenRNO
Archief614 Recreatieschap Nijmegen en omstreken
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormGemeenschappelijke Regeling
Datering1971-2007
PlaatsNijmegen (1971-2007)
Voorganger(s)Rijwielpadvereniging Nijmegen en Omstreken
Recreatiestichting Nijmegen en Omgeving
GeschiedenisDe Gemeenschappelijke Regeling voor de recreatie in Nijmegen en omstreken is opgericht op 23-09-1971.
In december 1988 is ze gewijzigd in: ‘Gemeenschappelijke Regeling Recreatieschap Nijmegen en Omstreken’ (RNO).
In 2002 heeft het Recreatieschap, samen met het Recreatieschap Veluwe e.o. haar uitvoerende taken overgedragen aan de RGV Holding BV. en diens dochtervennootschappen: Onroerend Goed BV, Publieke Voorzieningen BV en Projecten BV.

De gemeenschappelijke regeling RNO, zoals in werking getreden in 1989, is bij collegebesluit d.d. 29 januari 2002 en raadsbesluit d.d. 27 februari 2002 vervangen. Met de toetreding tot de gemeenschappelijke regeling Recreatiegemeenschap Veluwe, op 1 september 2007, is het RNO formeel opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenDe taken van het Recreatieschap Nijmegen en Omstreken (RNO) waren de ontwikkeling en het beheer van recreatiegebieden in Nijmegen en omgeving.
• Coördinatie van plannen op het gebied van openluchtrecreatie.
• Instandhouden en zo mogelijk verrijken van natuurlijk milieu en milieuschoon.
• Samenwerking met andere organisaties.
• Aanleggen van recreatieconcentratiepunten.
• Ontwerpen van plannen en het verstrekken van adviezen op het gebied van recreatie.
In de nieuwe gemeenschappelijke regeling van 2002 was de taak van het RNO als volgt omschreven.
• Het tot stand brengen van recreatief-toeristische werken en inrichtingen; het beheren van werken, inrichtingen, eigendommen en goederen.
• De samenwerking met niet-toegetreden gemeenten en andere rechtspersoonlijkheid bezittende lichamen, alsmede met natuurlijke personen ter zake van de belangenbehartiging.
Structuur of genealogieDe GR Recreatieschap Nijmegen en omstreken (RNO) had een algemeen bestuur waarin afgevaardigden zaten van de deelnemende gemeenten (Beuningen, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nijmegen (centrumgemeente), Ubbergen en Wijchen), een dagelijks bestuur, en verschillende adviescommissies. Een bureau met een directeur en personeel voerde de taken uit.
In 2002 droeg het Recreatieschap, samen met het Recreatieschap Veluwe e.o (RGV). haar uitvoerende taken over aan de RGV Holding BV. De algemeen en dagelijks besturen van het RNO en het RGV vergaderden in de periode 2002-2007 gezamenlijk.