Woningstichting Nijmegen


ArchiefvormerWoningstichting Nijmegen
Andere namenWSN
Archief1378 Woningstichting Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1991-1998
PlaatsNijmegen
Nijmegen, Kerkenbos 10-01
Voorganger(s)Woningvereniging Nijmegen
Opvolger(s)Woningstichting Portaal
Algemene contextIn de jaren tachtig steunde het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) de Nederlandse woningcorporaties met miljarden aan subsidie. Tegelijkertijd kreeg het vergelijkbare bedragen terug aan afgeloste voorschotten. Ook moesten de woningcorporaties voor een onafzienbare reeks maatregelen toestemming bij het ministerie vragen.
dit rondpompen van geld en deze verregaande afhankelijkheid kwam in 1992 een einde door het Besluit Woninggebonden Subsidies (1992). Woningcorporaties kregen een bruidsschat mee (de brutering) en moesten voortaan hun eigen boontjes doppen. Ook werden het aantal regels waaraan ze moesten voldoen, en de intensiteit van het overheidstoezicht drastisch verminderd.
nieuwe vrijheid had ingrijpende gevolgen voor de woningcorporaties. Enerzijds moesten ze zich slagvaardiger opstellen in de markt van de volkshuisvesting. Met dit doel vormden veel corporaties zich om van een vereniging in een stichting. Anderzijds voelden ze zich genoodzaakt hun positie te versterken, hetzij om niet ten onder te gaan, hetzij om maximaal van de nieuwe kansen te profiteren. Veel woningcorporaties zagen schaalvergroting als oplossing voor deze uitdaging: ze fuseerden.
GeschiedenisWoningstichting Nijmegen werd op 1 januari 1991 opgericht als voortzetting van Woningvereniging Nijmegen. De beoogde slagvaardigheid werd vergroot, doordat het bestuur dat nauw bij het beleid betrokken was, in 1994 plaats maakte voor een raad van toezicht die op grotere afstand stond. Het beleidsmatig zwaartepunt kwam te liggen bij directeur ir. C. Buijs, die als directeur-bestuurder grote beleidsvrijheid kreeg.
de regio was inmiddels het Knooppunt Arnhem - Nijmegen (KAN) gevormd, een openbaar lichaam dat op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen en wonen vergaande bevoegdheden had. Vanuit de gedachte dat het KAN de gemeente als belangrijkste overheidsorgaan zou aflossen, zette Buijs zich vanaf 1994 in voor nauwe banden met de Algemene Woningbouwvereniging Arnhem (AWBA). Het resultaat was een fusie op 1 januari 1999. In de tussentijd was WSN gereorganiseerd in zogenaamde taakgerichte eenheden, en waren de functies bij WSN en AWBA op elkaar afgestemd.**
Functies, beroepen of activiteiten-
Structuur of genealogieStichting met een algemeen bestuur dat in 1994 plaats maakte voor een raad van toezicht. Een werkapparaat onder leiding van een directeur-bestuurder.
Bron(nen)Jaarverslagen;
Wolf, De Gezonde Woning. Honderd jaar bouwen en wonen in Nijmegen (2011);
Wolf, Van kartel tot brancheorganisatie. De geschiedenis van het Samenwerkingsorgaan van de Nijmeegse Woningcorporaties 1973 - 1995 (1997).