Commissie tot Herziening van het Werkliedenreglement en van de Loonregeling der Werklieden Nijmegen


ArchiefvormerCommissie tot Herziening van het Werkliedenreglement en van de Loonregeling der Werklieden Nijmegen
Archief22 Commissie tot Herziening van het Werkliedenreglement en van de Loonregeling der Werklieden Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Datering1918
PlaatsNijmegen (1918-1918)
Opvolger(s)Centrale Commissie van Overleg voor Werkliedenaangelegenheden Nijmegen
Algemene contextHet Nijmeegse ambtenarenapparaat kende in het verleden een onderscheid in diverse groepen. Naast de ambtenaren, die een jaarwedde kregen en veelal een kantoorbaan hadden, was er de groep van de werklieden. Zij waren vooral werkzaam bij de verschillende gemeentebedrijven en voerden daar praktische klussen uit. Voorbeelden van functies van werklieden waren timmermannen, schilders en stratenmakers. Dat een werkman een weekloon kreeg bracht zijn mate van baanzekerheid goed tot uitdrukking.
Om de rechtspositie van werklieden te verbeteren werd in 1907 een werkliedenreglement van kracht. Het reglement had echter diverse haken en ogen. Zo zou het nog te onduidelijkheden bevatten. Plaatselijke afdelingen van organisaties voor werklieden verzochten de gemeente het reglement aan te passen.
GeschiedenisBij raadsbesluit van 1 december 1917 stelde de gemeenteraad een commissie ad hoc in die het reglement zou herzien: de Commissie tot Herziening van het Werkliedenreglement en van de loonregeling der Werklieden.
De eerste vergadering vond plaats op 30 januari 1918, de dertiende en laatste bijeenkomst is op 6 september 1918. Het resultaat van de commissie was een verordening tot wijziging van de eerdere regeling van de rechtstoestand van werklieden in dienst van de gemeente Nijmegen. In de nieuwe verordening kregen werklieden onder andere een periodieke loonsverhoging en meer vrije tijd.
Het herziene werkliedenreglement trad op 28 oktober 1918 in werking. Daarmee zat de taak van de commissie erop en werd zij ontbonden. Voor een verdere verbetering van de rechtspositie van werklieden werd het volgende jaar een Centrale Commissie van Overleg voor Werkliedenaangelegenheden ingesteld.
Functies, beroepen of activiteitenHet herzien van het Werkliedenreglement en van de Loonregeling der Werklieden.
Structuur of genealogieDe raadscommissie telde een voorzitter, een secretaris en vier leden.
Bron(nen)Gemeenteblad Nijmegen 1909 Nr. 28, p. 257-288. Gemeenteblad Nijmegen A 1918 Nr. 15, p. 145-162. Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen 1851-1919, p. 25.
Gemeenteblad Nijmegen A 1918 Nr. 15, p. 145-162.
Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994, p. 25.