488 Buitenpolder Millingen, De Duffelt en Zeeland 1902 - 1958


Hoofdcategorie 7 Waterstaat
Archiefvormer Buitenpolder Millingen, De Duffelt en Zeeland
Periode 1902 - 1958
Omvang 3,166 m.
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Govert Boomsma (1996)
Geschiedenis van het archief De archieven van de buitenpolder "Millingen, De Duffelt en Zeeland" en van het Waterschap "Nijmegen-Duitsche Grens", zijn bij de bevrijding in 1945 grotendeeld door oorlogsgeweld en de gevolgen van inundatie verloren gegaan. Deze instellingen hadden dezelfde secretaris zodat de archieven op dezelfde plaats werden bewaard. Zij waren volgens het seriestelsel geordend. Archief-inventarissen werden ook hier niet aangetroffen.
Van het vooroorlogse archief van Millingen resteren slechts enkele stukken. De ligger der watergangen is als door een wonder gespaard gebleven. Een ambtenaar van Rijkswaterstaat had dit deel in augustus 1944 meegenomen. De ligger der hectaretalen en de kiezerslijst waren verloren gegaan, behalve de rol der belastingschuldigen 1943/1944. Een ambtenaar ter secretarie van de gemeente Millingen heeft toen uit de gemeentelijke ligger van eigendommen in 1945 voor de polder een nieuwe samengesteld.
Verwerving Het archief is rond 1970 overgebracht naar het Gemeentearchief Nijmegen. Een groot aantal stukken is pas bij de ontruiming van het Districtshuis in 1985 overgebracht naar het Gemeente-archief Nijmegen.
Ordening Het archief was volgens het seriestelsel geordend. Een archief-inventaris is niet aangetroffen.
Doordat de Buitenpolder dezelfde secretaris-ontvanger had als het Waterschap ‘Nijmegen-Duitsche Grens’, waren hun archieven nogal vermengd.

Voor de inventarisatie van deze archieven is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de inventarisatieschema's voor de waterschapsarchieven (zie Nederlands Archievenblad 87 (1983), 359 - 361). De hoofdindeling van de schema's naar stukken van algemene aard en naar stukken betreffende bijzondere onderwerpen is ook hier toegepast. In de onderverdeling van de hoofdrubriek "stukken betreffende bijzondere onderwerpen" is in afwijking van de schema's gekozen voor een tweedeling in "organisme" en "taakuitvoering", waarmee voor de onderhavige eenvoudig gestructureerde archieven kon worden volstaan.

De oude orde, voornamelijk bestaande uit series correspondentie en financiële stukken, is zo goed mogelijk gereconstrueerd. Na de ordening bleken er toch nog stukken van vóór 1944 bewaard te zijn. Een aantal stukken, dat thuishoorde in de series correspondentie, is daarin geplaatst onder vermelding dat de correspondentie over die desbetreffende jaren niet compleet is.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 488 Buitenpolder Millingen, De Duffelt en Zeeland 1902 - 1958, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".