546 Collectie Codices [circa 1000 - 1730]


Rubriek: 1 Archief
Archief 546 Collectie Codices
Inventarisnummer 35
Beschrijving Georg Witzel
Postilla (...) super evangelia et epistolas de tempore et de sanctis per totum annum, Latine sedulo reddita, interprete Gerhardo Lorichio Hadamario
Keulen, Petrus Quentel, 1545
Druk, 1 + 301 + 1 bll., Latijn

Vroegere bezitters;
Klooster Mariënburg te Nijmegen (Liber Montis Mariae in Novimagio. Sub custodia rectoris {Johan van} Lijnt).

Aard werk:
Latijnse vertaling, bezorgd door Gerhardus Lorichius, van het commentaar (postillen) van Georgius Witzel of Wicelius (1501 - 1573) op de teksten van de evangelies en epistels van de zondagen van het kerkelijk jaar. De postillen van Wicelius zijn als volgt ingericht. Na elke pericoop volgt eerst een korte algemene toelichting. Vervolgens wordt de tekst van de pericoop in delen ontleed en per onderdeel van commentaar voorzien. In het boek hebben de postillen op de pericopen volgens het tijdeigen en die volgens het eigen der heiligen elk een eigen paginering, lopende van resp. pag. 1-351 en pag. 1-143. Het titelblad geeft de titels van vier toegevoegde bijdragen van Lorichius. Met demegoria is waarschijnlijk de opdracht of proloog bedoeld die aanvangt op fol. c. vo. De elenchus is de index op namen en zaken, die begint op fol. G. ro. De sectiones met de elucidatio daarna begint na de tweede groep postillen van Wicelius op pag. 144. De sectiones zijn het commentaar van Lorichius op de postillen van Wicelius.

Literatuur
- Geurts en Nissen 1984, blz. 6
- Geurts 1989, blz. 171

Bijzonderheden:
- Zie voor Johan van Lynt: Gemeentearchief Nijmegen, Oud-Archief Nijmegen (O.A.N.), Regest nr. 690 (1558; "pater"
van het klooster Marienborch).
- De eerste 32 pagina's zijn gefolieerd van A tot P.
- De binnenzijden van de platten van de band zijn beplakt met bladen uit een 15de-eeuwse handschrift van vermoedelijk moraal-theologische aard.
Periode 1545
Vorm 1 deel