Burgerlijk Armbestuur van Mook en Middelaar


ArchiefvormerBurgerlijk Armbestuur van Mook en Middelaar
Andere namenArmbestuur Mook en Middelaar
Archief1641 Burgerlijk Armbestuur van Mook en Middelaar en voorgangers
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Rechtsvormpubliekrechtelijk orgaan
Datering1855-1965
PlaatsMook (1855-1965)
Algemene contextDe Armenwet van 1854 regelde de armenzorg. Kerkelijke en particuliere instellingen waren hoofdverantwoordelijk voor de armenzorg. Dat gebeurde op basis van liefdadigheid. Gemeenten hadden slechts een aanvullende rol. De Algemene bijstandswet (Abw) van 1965 kwam in de plaats van de Armenwet van 1854, herzien in 1912. Met de Abw kwam het primaat van de armenzorg bij de overheid te liggen. Vanaf 1965 was bijstand een recht.
GeschiedenisHet Burgerlijk Armbestuur van Mook en Middelaar werd bij besluit van de gemeenteraad van 9 augustus 1855 gereglementeerd. Voorgangers van het Burgerlijk Armbestuur waren de Huisarmen te Mook, het Armbestuur der gemeente Mook en vanaf 1848 het Algemeen Armbestuur van Mook en Middelaar. Met de ingang van de Algemene bijstandswet op 1 januari 1965 is het Burgerlijk Armbestuur opgehouden te bestaan. Haar eigendommen vervielen aan de gemeente.
Functies, beroepen of activiteitenZorg voor armen, zieken en bejaarden
Structuur of genealogieHet armbestuur bestond uit een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders en vertegenwoordigers van particuliere liefdadigheidsinstellingen, zoals de pastoors van de beide plaatselijke kerken.