Bestuursdienst Gemeente Nijmegen


ArchiefvormerBestuursdienst Gemeente Nijmegen
Andere namenBD
Archief1098 Bestuursdienst Gemeente Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Rechtsvormoverheid
Datering1992-1998
PlaatsNijmegen, Korte Nieuwstraat 6 (1992-1998)
Voorganger(s)Secretarie gemeente Nijmegen
Algemene contextNa een gemeentelijke reorganisatie in 1985 waren de taken van de secretarie en de gemeentelijke diensten flink gewijzigd: de secretarie had de beleidsvorming grotendeels overgedragen aan de tot dan toe vooral adviserende en uitvoerende gemeentelijke diensten (die daarmee aan zelfstandigheid wonnen) en behield een coördinerende taak. Met een nieuwe reorganisatie per 1 januari 1992 stapte de gemeente volledig over naar het zogenoemde sectorenmodel, waarin de diensten vrij zelfstandige onderdelen werden die een grote mate van vrijheid hadden in het uitvoeren van het beleid.
GeschiedenisBij raadsbesluit van 29 januari 1992 werd de Bestuursdienst per 1 januari 1992 aangewezen als zelfstandig onderdeel van de gemeentelijke organisatie. De hoofdtaken van de secretarie (zoals financiën, juridische zaken en ondersteuning van het college) en de archiveringsfunctie gingen over naar de op te richten Bestuursdienst. Vanzelfsprekend was deze dicht bij de bestuurders gevestigd, in het stadhuis. Gedurende zijn bestaan werd de dienst enkele malen gereorganiseerd. In 1994 telde hij 144 medewerkers, in 1996 nog 130 en later zou dat aantal verder dalen.

Per 1 januari 1999 onderging de gemeente Nijmegen een grote reorganisatie, waarin de diensten plaatsmaakten voor een kleiner aantal directies. De organisatie werd hierdoor platter. De Bestuursdienst ging op in de directie Bestuur en Organisatie.
Functies, beroepen of activiteitenDe Bestuursdienst ondersteunde het stadsbestuur (de raad, het college van burgemeester en wethouders en de raadscommissies) bij het tot stand komen van besluiten en beleid.

Specifieke taken waren – zoals ook blijkt uit de organisatiestructuur:
* Bestuursondersteuning (onder andere de organisatie van vergaderingen van de gemeenteraad en het college, communicatie, openbare orde, internationale en regionale samenwerking)
* Financiën (financiële plannen, leningen, verzekeringen)
* Personeel (onder andere plaatsing en benoeming, salarisadministratie)
* Organisatie (organisatieontwikkeling, ombuiging)
* Interne Zaken (onder andere archivering en automatisering)
Structuur of genealogieDe dienst, met aan het hoofd de gemeentesecretaris, startte in 1992 met vier functionele afdelingen en een stafafdeling:
* BD10: Bestuursondersteuning: Bestuurlijke en Juridische Zaken, Beleidscoördinatie en Collegesecretariaat, Centraal Bureau Voorlichting en Bureau Ombudswerk Etnische groepen
* BD20: Financiën (ook wel Concernfinanciën of CoFin)
* BD30: Personeel, Organisatie en Informatie (POI)
* BD40: Interne Zaken
* BD50: Stafafdeling Middelen (STAM)

Stafafdeling Middelen en Interne Zaken ondersteunden zowel de Bestuursdienst als de Publieksdienst.

In 1996 werden de afdelingen POI en CoFin samengevoegd tot de afdeling Bedrijfsvoering. Interne Zaken werd voor een groot deel overgeheveld naar een nieuw opgericht, gemeentebreed Facilitair Bedrijf dat viel onder de Dienst Projecten en Grondzaken. Hiermee werd het aantal afdelingen van de dienst teruggebracht tot twee (naast de stafafdeling Middelen):
* Bestuursondersteuning (BO)
* Bedrijfsvoering (BV): Financiën en Personeel, Organisatie en Informatie

De stafafdeling Middelen ging per 1 april 1997 over naar de Publieksdienst.