Familie Abeleven


ArchiefvormerFamilie Abeleven
Archief1667 Familie Abeleven
Soort entiteitFamilie
Type instellingParticulier
PlaatsNijmegen, Broerstraat A328
GeschiedenisNicolaas Abeleven legde in 1818 examen af in de 'artsenijmengkunde' en begon een apotheek in de Broerstraat in Nijmegen. Zijn oudste zoon Theodorus deelde zijn interesse voor het vak en begon als apothekersassistent bij hem in de zaak.

Theodorus Abeleven nam de apotheek over van zijn vader, maar werd ook leraar in de plantkunde en warenkennis aan de H.B.S. te Nijmegen. Hij doceerde aan die school van 1865 tot 1899; van 1879 tot 1899 was hij ook leraar in de botanie aan het stedelijk gymnasium. Verder was hij 30 jaar lang secretaris van de Nederlandse Botanische Vereniging en nog langere tijd lid van de Nijmeegse 'Commissie tot verzekering eener goede bewaring van gedenkstukken van geschiedenis en kunst'. Hij was een groot liefhebber van planten, was in het bezit van een omvangrijk herbarium van merendeels zelf verzamelde en lokale planten, dat na zijn dood is overgedragen aan de Nederlandse Botanische Vereniging.
Functies, beroepen of activiteitenNicolaas Abeleven was apotheker. Zijn zoon Theodorus zou de apotheek blijven bestieren, maar was ook leraar plantkunde in het middelbaar onderwijs en lid van commissies op het gebied van de biologie, natuurkunde en plaatselijke geschiedenis.
Structuur of genealogieNicolaas Abeleven (geb. 1792) is de zoon van Arnoldus Abeleven en Susanna Jacoba Omelingh. Hij trouwde in 1817 met Gijsberta Cornelia Beijerinck. Zij stierf in 1818. In 1820 trouwde hij met Johanna Henrietta van Munster. Samen kregen ze vier kinderen: Alida Johanna, Theodorus Hendrik Arnoldus Jacobus, Leonardus en Johannes. Nicolaas overleed in 1852.

Theodorus Abeleven (geb. 1822) trouwde in 1854 met Johanna Alphertina Wilhelmina Alpherts. Zij kregen samen drie kinderen. Theodorus overleed in 1904.
Bron(nen)Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel 4 (1918)