Buitenpolder Winssense Waarden


ArchiefvormerBuitenpolder Winssense Waarden
Archief420 Buitenpolder Winssense Waarden
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormOverheidsorganisatie
Datering1951-1958
PlaatsWinssen
Opvolger(s)Polderdistrict Rijk van Nijmegen en Maas en Waal
GeschiedenisBuitenpolders, zoals de Winssense Waarden, waren kleine polders met een beperkte taak. Meestal werden deze polders gevormd door een uiterwaard, die door een kade tegen het rivierwater werd beschermd.

Winssense Waarden was een buitenpolder in de zin van het Gelderse Rivierpolderreglement. Het is (nog) niet duidelijk of de polder werd opgericht in 1951 of dat die al eerder bestond en 1951 alleen het jaar is waaruit de oudst bewaard gebleven stukken bewaard bleven. De buitenpolder bleef, net als de al langer bestaande andere buitenpolders in de omgeving, aanvankelijk buiten het verband van het polderdistrict Rijk van Nijmegen.

De buitenpolders in Maas en Waal en in het Rijk van Nijmegen zijn per 1 juli 1958 opgeheven. Voortaan werden, niet alleen de bovenlokale, maar ook de lokale waterschapsbelangen behartigd door het polderdistrict. Dat was op dat moment - sinds een fusie in 1944 - het Polderdistrict Rijk van Nijmegen en Maas en Waal.
Functies, beroepen of activiteitenDe taken van de buitenpolder lagen op het gebied van de lokale waterschapszorg (beheer van watergangen, wegen en zomerkade in het gebied).
Structuur of genealogieHet dagelijks bestuur, bestaande uit enkele poldermeesters, werd de vergadering van poldermeesters genoemd. Het algemeen bestuur van de polder werd gevormd door een polderraad waarin naast de poldermeesters de hoofdingelanden zitting hadden, die via verkiezingen gekozen werden door de geërfden (grondeigenaren).