546 Collectie Codices [circa 1000 - 1730]


Rubriek: 1 Archief
Archief 546 Collectie Codices
Inventarisnummer 14
Beschrijving Haymo van Saksen
In divi Pauli Epistolas cum brevis tum perlucida Expositio
Straatsburg, Renatus Beck, 1519
Druk, papier II + 174 + II bll., Latijn.

Vroegere bezitters:
Klooster Hessenberg te Nijmegen ("Heeschenberch Anno '65" op het titelblad).

Aard werk:
Uitgave van een exegese van de Brieven van Paulus, toegeschreven aan de benedictijn Haymo van Saksen, bisschop van Halberstadt, (overl. 834), met marginale en losbladige notities in een 16de-eeuwse hand.
Na de titelpagina volgen twee brieven, namelijk van doctor Ottomarus Luscinius aan zijn vriend Sixtus Hermanni, pastoor van de St. Thomaskerk te Straatsburg, en vice versa. Dan volgt een korte levensbeschrijving van Haymo van Saksen, overgenomen uit zijn Vita, geschreven door Joannes Tritheimius, abt van Spanheim, waarin zijn sterfjaar wordt vermeld. Hierna begint een inhoudsopgave van de brieven van Paulus, behandeld in het werk, dat daarop aansluit.

Literatuur:
- Geurts en Nissen, blz. 15
- Geurts 1989, blz. 160
- Van Dongen 1994, deel 3, blz. 84-85

Bijzonderheden:
Voor dek- en schutbladen is gebruik gemaakt van twee bifolia, afkomstig uit een 15de-eeuws missaal, waarop de wisselende gebeden van vooralsnog niet nader aan te geven feestdagen.
De bladen van het boek zijn gefolieerd I ro - CXIIII vo, dan CXXI r0 - CLXXIII vo en tenslotte CLXXVI ro - CLXXVIII ro. Ondanks deze lacunes in de foliëring loopt de tekst normaal door. In een eigentijdse potloodnummering zijn de folionummers in Arabische cijfers herhaald.
Periode 1519
Vorm 1 deel
Fysieke staatRaadpleegbaar; licht mechanische schade

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.