489 Waterschap Nijmegen - Duitsche Grens 1930 - 1958


Hoofdcategorie 7 Waterstaat
Archiefvormer Waterschap ‘Nijmegen-Duitsche Grens’
Periode 1930 - 1958
Bereik en inhoud De stukken beschrijven de ontwikkeling van de bevordering van de afwatering in het gebied tussen Kleef en Nijmegen door het Waterschap
Omvang 2 m.
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Govert Boomsma (1996)
Geschiedenis van het archief Het Waterschap ‘Nijmegen-Duitsche Grens’ had dezelfde secretaris als de Buitenpolder ‘Millingen, De Duffelt en Zeeland’, zodat beide archieven bij hem thuis werden bewaard.
Het grootste gedeelte van het vooroorlogse archief van het Waterschap ‘Nijmegen-Duitsche Grens’ is bij de bevrijding in 1945 door oorlogsgeweld en de gevolgen van inundatie verloren gegaan.
De notulen zijn gespaard gebleven, zij het met waterschade. Zij waren destijds losbladig aangelegd, maar zijn toen op voorstel van de Provinciaal Archiefinspecteur ingebonden. Wat wel verloren ging was een kaart in een eikenhouten lijst van het te bemalen gebied (SIC !), en de originele overeenkomsten met het Deichverband ‘Kleve-Landesgrenze’.
Verwerving Het archief is rond 1970 overgebracht naar het Gemeentearchief Nijmegen. Een groot aantal stukken van de archieven van de Buitenpolder "Millingen, De Duffelt en Zeeland" en van het Waterschap "Nijmegen-Duitsche Grens" is pas bij de ontruiming van het Districtshuis in 1985 overgebracht naar het Gemeente-archief Nijmegen. Doordat deze twee instellingen dezelfde secretaris-ontvanger hadden, waren deze archieven nogal vermengd.
Aanvullingen Inv. nr. 4250, Overzichtskaart van het Waterschap Nijmegen-Duitsche Grens en het Deichverband Kleve-Landesgrenze, schaal 1:10.000, op linnen, circa 1935. Schenking van Streekarchief Bommelerwaard, voorjaar 2008. Oorspronkelijk een wandkaart met stokken, vier bladen op linnen geplakt. Moet gerestaureerd worden.
Ordening Het archief was volgens het seriestelsel geordend. Een archief-inventaris is niet aangetroffen.
Doordat het Waterschap dezelfde secretaris-ontvanger had als de Buitenpolder ‘Millingen, De Duffelt en Zeeland’, waren hun archieven nogal vermengd.

Voor de inventarisatie van deze archieven is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de inventarisatieschema's voor de waterschapsarchieven (zie Nederlands Archievenblad 87 (1983), 359 - 361). De hoofdindeling van de schema's naar stukken van algemene aard en naar stukken betreffende bijzondere onderwerpen is ook hier toegepast. In de onderverdeling van de hoofdrubriek "stukken betreffende bijzondere onderwerpen" is in afwijking van de schema's gekozen voor een tweedeling in "organisme" en "taakuitvoering", waarmee voor de onderhavige eenvoudig gestructureerde archieven kon worden volstaan.
De oude orde, voornamelijk bestaande uit series correspondentie en financiële stukken, is zo goed mogelijk gereconstrueerd.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 489 Waterschap Nijmegen - Duitsche Grens 1930 - 1958, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".